Skip to main content
| InternetOglasnik.com | Blog

16 совети за како вашиот дом да постане чист, уреден и организиран

Број на прегледи: 393
16 совети за како вашиот дом да постане чист, уреден и организиран 16 совети за како вашиот дом да постане чист, уреден и организиран
Реклама

Одржувањето чистота во вашиот дом може да биде напорна задача, особено ако имате активен распоред во текот на вашиот ден или имате големо домаќинство. Сепак, повелете неколку совети кои можат да ви помогнат да го одржувате вашиот дом чист и добро организиран.

 • Конечно го добивте вашиот совршен нов дом?
 • Или штотуку почнавте да изнајмувате нов стан?
 • Можеби преуредувате.
 • Или почнавте да го делите вашиот дом со некого?

Организирањето на вашиот стан е важно од неколку причини:

Воспоставете си рутина за чистење

Создадете рутина за чистење што одговара на вашиот распоред и погрижете се да се придржувате до истата. Ова ќе ви помогне секогаш да ги исполнувате задачите за чистење и да спречите создавање неред.

Редовно расчистувајте

Редовно поминувајте низ вашите работи и ослободете се од се што повеќе не ви треба или не го користите. Ова ќе помогне да се намали нередот и да се олесни чистењето.

Keeping your home clean and tidy

Чистете додека си одите низ вашиот дом

Создадете навика да се чистите позади себеси додека се движите низ вашиот дом за секојдневните активности. На пример, мијте ги садовите после секој оброк, а алиштата средете ги откако ќе ги соблечете.

Фокусирајте се на областите со голема фреквенција на движење

Посветете дополнително внимание на местата со голема фреквенција на движење, како што се кујната и бањите, бидејќи овие области имаат тенденција брзо да се валкаат.

Користете ги вистинските алатки

Погрижете се да ги имате вистинските алатки за чистење, како што се правосмукалка, крпи од микрофибер и раствори за чистење. Ова ќе ви помогне да чистите поефикасно.

Вклучете го целото семејство во активностите за чистење

Охрабрете ги сите во вашето домаќинство да придонесат во задачите за чистење. Дури и малите деца можат да помогнат со едноставни задачи, како што се редење на играчките или бришење површини.

Направете полици и простор за складирање

Направете полици и простор за складирање на вашите работи што ќе ви помогнат да го одржите вашиот дом организиран и без неред. Ова ќе го олесни моменталното чистење и одржувањето на чистота во иднина.

Не ги одложувајте обврските

Не ги одложувајте обврските за чистење, бидејќи подоцна ќе биде уште потешко. Наместо тоа, справувајте се со нередот и сите нечистотии штом ќе се случат.

Ако внимателно и посветено ги следите овие совети, ќе го одржувате вашиот дом чист и секогаш добро организиран, а притоа правејќи го поудобно и попривлечно место за живеење и уживање.

clean home internet oglasnik 800

Дополнителни совети

Пред да започнете со чистење на домот, прочитајте ги следниве дополнителни совети како ефикасно да го исчистите домот, ќе ви ја олеснат работата:

 • Површини за бришење прашина: Користете крпа од микрофибер или бришач (пердувко) за бришење прашина од површините како што се полици, маси и работни површини. Започнете од повисоките делови и потоа бришете надолу.
 • Всисувајте ги теписите и подот: користете правосмукалка за да ја отстраните нечистотијата, прашината и остатоците од теписите и подот. Не заборавајте да всисате под мебелот и во ќошевите.
 • Чистете ги и тврдите подови: Користете џогер и раствор за чистење на тврди подови како што се плочки, дрвен под или ламинат. Внимавајте добро да го исцедите џогерот за да не оставите вишок вода на подот и потоа да го оштетите.
 • Чистете ги бањите: исчистете ги тоалетите, мијалниците и тушевите со раствор за чистење и четка. Избришете ги огледалата и другите површини со крпа.
 • Исчистете ја кујната: исчистете ги работните површини, шпоретот и апаратите со раствор за чистење. Исчистете ги мијалникот и славината со четка за чистење или сунѓер.
 • Редовно чистете ги прозорците: користете раствор за чистење и гума или крпа за чистење на прозорците. Избришете со крпа за да ги отстраните сите остатоци од растворот за чистење.
 • Перете ја постелнината: редовно перете ги постелнината, крпите и другите прекривки за да ги одржувате чисти и свежи.
 • Организирајте и расчистете: Редовно организирајте ги вашите работи и предмети за да го одржувате вашиот дом чист и без неред.

Не заборавајте секогаш да користите соодветни производи за чистење и да ги следите безбедносните упатства. Одржувајќи го вашиот дом чист, ќе создадете поудобна и поздрава животна средина за себеси и вашето семејство.

Овој текст е достапен и на англиски јазик.

Реклама

Право на споделување

Интернет Огласник го подготви овој текст со цел подобро информирање на своите корисници за актуелни теми. На InternetOglasnik.com можете да најдете голем број на огласи. Интернет Огласник е бесплатен огласник кадешто продавачите и купувачите се среќаваат.

Овој текст, вклучувајќи ги сите слики, графикони и инфографици може да се споделуваат за комерцијални и непрофитни цели. Единствено, потребно е да го споменете изворот и да додадете линк во вашата објава до оваа страница.

Промовирани

Реклама

Најнови текстови на Интернет Огласник

реклама
Реклама

Реклама